Vaihteistoöljyn tehtävä

Auton voimansiirron osat edellyttävät toimivaa voitelua, jotta niiden välille ei aiheudu ylimääräistä kulumaa. Mekaaninen kuluma irrottaa hiljalleen öljyn sekaan metallijäämiä, mikä puolestaan heikentää öljyn voitelevia ominaisuuksia. Heikentynyt voitelu puolestaan aiheuttaa juuri ylimääräistä kulumaa. Vaihteiston öljy tulee siis vaihtaa säännöllisesti, jotta se ei ehdi aiheuttamaan haittaa voimansiirron osille. Vaihteistoöljyn hapettuminen ja voitelujärjestelmään kondensoituva vesi ovat ongelmia, jotka korostuvat erityisesti pohjoisen maamme vaihtelevissa ajo-olosuhteissa, koska ne aiheuttavat auton muiden voitelujärjestelmien lisäksi myös vaihteistoöljylle ylimääräistä rasitusta.

Manuaalivaihteiston öljynvaihto

Nyrkkisääntönä voi sanoa, että manuaalivaihteiston öljy kannattaa vaihtaa 60-200 tuhannen ajokilometrin välein. Jos esimerkiksi hinaat usein perävaunua tai ajat raskaasti kuormattua autoa usein, voi olla kaukaa viisasta vaihdattaa vaihteistoöljy mieluummin aiemmin kuin myöhemmin. Raskas kuorma aiheuttaa luonnollisesti myös muuta kulumaa auton osille, joten tässä tapauksessa kannattaa myös pitää erityisen hyvää huolta esimerkiksi pyöränlaakereiden kunnosta. Öljynvaihto on pitkässä juoksussa runsaasti edullisempi vaihtoehto kuin suurempi vaihteistoremontti, joka vaatii paljon uusia osia ja työtä. 

Automaattivaihteiston öljynvaihto

Uusista autoista jo yli kaksi kolmasosaa on automaattivaihteisia ja automaattivaihteistojen tekniikka onkin kehittynyt nopeasti viime vuosina. Vikoja voitelujärjestelmissä ilmenee silti, pääasiassa johtuen vaihteistoöljyn epäpuhtauksista. Automaattivaihteiston voiteluviat voivat ilmetä esimerkiksi nykivästi vaihtuvina vaihteina, tehottomuutena tai vaihteiden luistamisena. Automaattivaihteisen auton vaihteistoöljynvaihto suoritetaan yleisesti huuhtelemalla koko vaihteisto puhtaaksi vanhoista jäämistä. Automaattivaihteiston öljynvaihtosuositukset voivat vaihdella paljonkin (tyypillisesti 20 000 ja 200 000 ajokilometrin välillä). Tarkista siis valmistajan ohjeistus vaihteiston öljynvaihtoa koskien. Toisaalta joskus automaattivaihteiston öljynvaihto voi olla tarpeellinen, vaikkei se valmistajan huolto-ohjelmaan kuuluisikaan. Jos siis epäilet autosi automaattivaihteistossa olevan vikaa, tuo auto Autoliike Lähdemäelle, niin korjataan viat ennen niiden eskaloitumista.

Varaa aika huoltoon

Syötä autosi rekisterinumero ja varaa sinulle sopivin huoltoaika.

Syötä rekisterinumero
VARAA HUOLTO