ÖLJYNVAIHTO

Auton öljynvaihto on yksi yleisimmistä huoltotoimenpiteistä, sillä moottoriöljyn tehtävä on tiivistää, jäähdyttää ja voidella autosi moottoria. Moottoriöljy myös sitoo karstaa ja likaa moottorista. Nelitahtisissa ajoneuvoissa, eli yleisesti henkilöautoissa, moottoriöljy sijaitsee auton öljypohjassa, josta öljy nousee paineistetun voitelujärjestelmän avulla suojaamaan moottoria auton käynnistyessä.

Öljynvaihto Vaasa, Autoliike Lähdemäki

Mikä on sopiva öljynvaihtoväli?

Useasti kuulee nyrkkisäännön, että auton öljynvaihto olisi syytä suorittaa vähintään kerran vuodessa. Jokainen autonvalmistaja kuitenkin ilmoittaa ajokilometrien määrän, johon mennessä öljy on viimeistään vaihdettava (öljynvaihtoväli). Lisäksi Suomessa ja Pohjanmaalla autoilijan on hyvä ottaa huomioon sekä vuodenaikojen sääolosuhteet, että kuinka paljon autolla ajaa kilometrimääräisesti. Esimerkiksi meillä Vaasassa niin palvelut, kuin työpaikatkin ovat usein vain noin 10-15 minuutin matkan etäisyydellä. Nämä lyhyet ajomatkat ja rannikon viileät sääolosuhteet aiheuttavat yhdessä tiiviimpää öljynvaihtotarvetta. Myös kuivat ja pölyiset olosuhteet aiheuttavat rasitusta auton moottorille ja siten myös öljylle. Koska kuuropilvet kertyvät ja jäävät usein sisämaan puolelle, erityisesti keväällä ja alkukesästä, rannikkoseuduilla voi olla samaan aikaan hyvinkin kuivia jaksoja kyseisenä aikana. Näin ollen johtopäätöksenä voi pitää, että rannikko-pohjalaisen autoilijan kannattaa sääolosuhteiden valossa harkita autonsa öljynvaihtoa erityisesti ennen talvikuukausia, että keväällä / alkukesästä, sekä ajokilometrien ja ajotapojensa mukaan.

Miksi öljynvaihto liikkeessä?

Moottoriöljyn tärkein tehtävä on estää autosi moottorin kulumista. Koska moottorin kuluminen tapahtuu hitaasti kitkan, lämmön ja paineen yhteisvaikutuksena, eivät öljynvaihdon laiminlyönnin vaikutukset välttämättä ilmene heti. Myöhemmin ne kuitenkin saattavat ilmentyä hyvinkin kalliina moottoriremontteina. Huoltokirjassa harvat tai puuttuvat merkinnät öljynvaihdoista ovat siis myös selvä viesti autosi potentiaalisille ostajille. Kannattaa muistaa, ettei öljynvaihdon hinta Autoliike Lähdemäellä useimmissa autoissa maksa kuin noin yhden tankkauksen verran. Asiasta puheenollen, tuore ja hyvälaatuinen moottoriöljy myös vähentää polttoaineen kulutusta sen vähentäessä kitkaa moottorinvoitelujärjestelmässä. Tuodessasi autosi öljynvaihtoon liikkeeseemme, voimme vaihtaa myös öljynsuodattimen, sekä öljypropun tiivisteen autoosi tarvittaessa. Vaihdon yhteydessä myös huolehdimme puolestasi öljyn ja vaihdettavien osien asianmukaisesta kierrätyksestä.

puh. 06 3183520

Varaa huoltoaika