Renkaiden tasapainotus

Kun auton renkaat ovat tasapainossa auton ohjaus on vakaampi ja auto toimii suorituskykyisemmin. Myös auton renkaat saattavat kulua epätasaisesti tasapainon ollessa pielessä. Epätasapaino aiheuttaa kulutusta myös renkaiden ripustukselle tärinän ja värinän seurauksena. Renkaiden tasapainotus parantaa myös ajoturvallisuutta, koska auto on paremmin ohjattavissa esimerkiksi vaaratilanteissa. Auton renkaiden tasapainotuksesta maksettava hinta on siis pieni, kun ottaa huomioon sen hyödyt: tasapainotetut renkaat vähentävät korjaus- ja käyttökuluja (esimerkiksi pyöränlaakereiden ja iskunvaimentimien käyttöikä pitenee), sekä parantavat ajoturvallisuutta. Listasimme alle lisätietoa renkaiden tasapainotuksesta avuksesi.

Renkaiden tasapainotus Vaasa, Autoliike Lähdemäki

Milloin auton renkaat kannattaa tasapainottaa?

Yleensä auton pyörien epätasapaino tuntuu tärinänä ajossa, mikä aiheuttaa epämukavuutta auton hallintaan ja vaikeuksia tiellä pysymiseen. Huomaathan, että ratin tärinä saattaa myös johtua auton ohjauskulmien virheistä. Pyörien epätasapaino tarkoittaa käytännössä sitä, että pyörän massa jakautuu tasaisesti pyörintäakselin ympärille. Pyörien tasapainoon vaikuttavat sekä renkaat, että vanteet, joten jo renkaan vanteelle asentamisessa tulee ottaa huomioon mainittujen komponenttien tasapaino. Nyrkkisääntönä voikin pitää sitä, että kun rengas on irrotettu vanteelta (esimerkiksi renkaidenvaihdon yhteydessä, kun vanteelle asennetaan uusi rengas), tulee se tasapainottaa. Pyörä tulisi myös tasapainottaa silloin, kun rengas on paikattu tai kun rengaspaino on päässyt irtoamaan. Pelkästään rengaspinnan kulumisesta ei pelkällään pysty päättelemään epätasapainoa, sillä se saattaa johtua myös ohjauskulmien virheistä.

Miten tasapainotus tehdään autoliikkeessä?

Tasapainotus tehdään autoliikkeessä käyttäen tasapainotuskonetta. Käytännössä kone mittaa epätasapainon aiheuttamaa sivu- ja pystysuuntaista värinää. Kone ottaa huomioon sekä vanteen valurakenteen, että renkaan yksilölliset erot ja kertoo tarvittavien rengaspainojen paikat ja koon. Nykyautojen kasvaneet rengaskoot ja matalaprofiiliset renkaan usein edellyttävät entistä enemmän rengaspainoja (alumiinivanteissa käytetään yleisesti liimattavia painoja, kun taas teräsvanteissa yleisemmin lyöntipainoja). Ammattitaitoinen asentajamme myös tarkistaa silmämääräisesti, että rengas pyörii virheettömästi, jotta koneen mahdolliset virheet pystytään poissulkemaan.

Jos siis huomaat, että autosi täristää erityisesti kovemmissa nopeuksissa, ota yhteyttä meihin Autoliike Lähdemäellä, niin korjataan asia kuntoon pikimmiten. Muista, että renkaiden tasapaino on tärkeää ennen kaikkea turvallisuutesi kannalta, sillä pyörien epätasapaino vähentää renkaiden kosketuspintaa tiehen.

Varaa huoltoaika

Syötä autosi rekisterinumero ja varaa sinulle sopivin huoltoaika.

Syötä rekisterinumero
Huollon varaus