Polttoaineensuodattimen tehtävä

Polttoaineensuodattimen tehtävä on estää sekä veden että epäpuhtauksien pääsemisen auton moottorijärjestelmään. Likaa voi päästä polttoaineen sekaan esimerkiksi silloin, kun auto tankataan. Epäpuhtautta kertyy järjestelmään myös luonnollisesti korroosion seurauksena. Korroosiota aiheuttavaa vettä polttoainejärjestelmään kertyy puolestaan kondensoitumalla. Ylimääräinen kosteus on myös oivallinen kasvualusta järjestelmään kuulumattomille bakteereille ja polttoaineen sekaan on myös mahdollista lisätä kemiallisia puhdistusaineita. Joidenkin autovalmistajien kohdalla bensiini- tai dieseljärjestelmän puhdistusaineiden lisääminen voi kuulua myös määräaikaishuolto-ohjelmaan. Meillä Suomessa ei ole myöskään tavatonta, että esimerkiksi Diesel-autoissa suodattimelle päässyt vesi jäätyy kovilla pakkasilla. Tämän seurauksena polttoaine ei pääse virtaamaan toivotulla tavalla. 

Oireet polttoaineen suodattimen vaihtovälin täyttymisestä

Koska polttoaine kulkee polttoaineensuodattimen läpi moottoriin, sen tukkeutuminen ilmenee yleensä käynnin häiriöinä. Auto saattaa tuntua laiskalta ja tehottomalta esimerkiksi kiihdyttäessä tai jyrkässä ylämäessä. Myös käynnistämisessä saattaa ilmetä ongelmia. Jos polttoaineensuodatin pääsee likaantumaan, sen kautta saattaa päästä myös likaa polttoainesuuttimille, jotka ovat herkkiä hienomekaanisia laitteita. Esimerkiksi edellä mainituista syistä polttoaineensuodattimen kunnosta kannattaa huolehtia mieluummin ennemmin kuin myöhemmin.

Milloin polttoaineensuodattimen vaihtoon?

Diesel-käyttöisten autojen osin on suositeltavaa, että polttoaineensuodatin vaihdettaisiin kerran vuodessa, mieluiten syksyllä, jotta pakkaset eivät pääsisi jäädyttämään suodattimeen mahdollisesti kertynyttä vettä. Bensiinijärjestelmäisissä autoissa vaihtoväliksi suositellaan tyypillisesti 3 vuotta. Huomion arvoista on, että nykyisin osassa bensiinillä kulkevista autoista on ei-vaihdettava elinikäinen bensansuodatin tankin sisällä. Tässä tapauksessa on erityisen tärkeää pitää polttoainejärjestelmää puhtaana yllämainituilla kemiallisilla puhdistusaineilla. Polttoaineensuodattimen vaihto on kohtuullisen edullinen toimenpide tarvikkeineen ja pitämällä sen kunnosta hyvää huolta voi välttää myös hintavampia remontteja. Likainen/tukkoinen polttoaineensuodatin saattaa myös nostaa polttoaineenkulutusta. Jos siis epäilet autosi polttoaineensuodattimen kunnon olevan heikko, tuo auto meille Autoliike Lähdemäelle, niin tarkastamme asian laidan.

Varaa aika huoltoon

Syötä autosi rekisterinumero ja varaa sinulle sopivin huoltoaika.

Syötä rekisterinumero
Huollon varaus