Miksi auto ei käynnisty?

Kiireinen päivä, istahdat autoon ja auto ei käynnisty. Syitä voi olla monia, mutta kenties yleisin syy lienee auton akun tyhjentyminen. Varsinkin meillä Vaasassa, jossa välimatkat ovat lähes joka suuntaan lyhyitä, auton akku ei kerkeä latautumaan paljoakaan. Toisaalta, ongelma saattaa olla itse akussakin; jos akku on tullut tiensä päähän, eikä enää pidä latausta, tulee se vaihtaa. Vika voi olla myös akkulaturissa. Jos auto ”helisee” käynnistettäessä, saattaa syynä olla tyhjä polttoainetankki. Yleisin syy auton käynnistymättömyyteen on kuitenkin sähkönsyöttö, koska mikäli akku ei anna starttimoottorille tarpeeksi virtaa, sen kierrokset eivät pääse nousemaan riittävästi käynnistääkseen auton.

Miksi auto ei käynnisty, Autoliike Lähdemäki

Olosuhteet

Talvella kova pakkanen aiheuttaa haasteensa auton akulle, koska kylmä ilma ei tee hyvää akun varauskyvylle. Joissain tapauksissa akku saattaa jopa jäätyä. Lisäksi nykyautojen mukavuuslaitteet, kuten penkin-, ratin- tai lasinlämmittimet kuluttavat paljon sähköä. Nämä yhdistettynä lyhyisiin ajomatkoihin aiheuttavat takuulla tavallista suurempaa stressiä akulle. Toisaalta, kesäisen lämpimillä ja valoisilla keleilläkin auton akku saattaa tyhjentyä auton valojen jäädessä epähuomiossa päälle. Kylmä ilma ja auton kylmiltään käynnistäminen ovat autolle muutenkin haaste, sillä esimerkiksi kylmä öljy on kankeaa ja tahmeaa, jolloin sen on vaikea suorittaa keskeistä tehtäväänsä, eli mekaanisten osien liikkeen aiheuttaman kitkan lievittämistä.

Auton esilämmitys

Moottorin esilämmitystä suositellaan, kun lämpötila on nollassa. Esilämmitys vähentää myös päästöjä ja säästää polttoainetta. Vaihtoehtoina ovat sähköllä toimiva ja polttoainekäyttöinen lämmitin ja nykyisin lämmittimet usein myös lämmittävät öljyä. Esilämmitys myös parantaa liikenneturvallisuutta, koska lämpimät sisätilat ja huuruttomat ikkunat parantavat ajettavuutta. Jos sinulla ei ole mahdollisuutta esilämmittää autoasi, älä starttiongelmien ilmetessä kuitenkaan pumppaa kaasua, sillä se saattaa aiheuttaa vielä enemmän vahinkoa. Välttääksesi suuremmat vauriot autollesi, tuo autosi mieluummin ennakoiden Autoliike Lähdemäen huoltoon, jotta voimme auttaa sinua selvittämään ja korjaamaan starttiongelmien syyn.

Varaa huoltoaika

Syötä autosi rekisterinumero ja varaa sinulle sopivin huoltoaika.

Syötä rekisterinumero
Huollon varaus