Öljynsuodattimen tehtävä

Öljynsuodattimen tehtävä on nimensä mukaisesti suodattaa moottoriöljystä pois epäpuhtauksia, jotta ne eivät pääse moottoriin öljyn mukana. Moottoriöljyn tehtävä autossa on puolestaan toimia tiivisteenä, jäähdyttäjänä ja voitelijana moottorille. Öljynsuodattimen vaihtaminen on yhtä tärkeä toimenpide kuin itse öljyn vaihtaminen ja molemmat toimenpiteet tavataan suorittaa samalla kerralla, tyypillisesti kerran vuodessa. Öljynsuodatin kannattaa vaihtaa samanaikaisesti öljyn kanssa, ettei vanhaan suodattimeen kertyneet epäpuhtaudet pilaa tuoretta moottoriöljyä. Ajoneuvollesi oikean vaihtovälin löydät luonnollisesti huoltokirjasta, mutta kannattaa myös huomioida, että Suomen ankarat keliolosuhteet ja mahdollisesti lyhyet ajomatkat saattavat lyhentää öljytöiden tarpeen aikaväliä. Tästä syystä on suositeltavaa tarkistaa auton öljyn määrä ja laatu säännöllisesti. Jos öljynmittatikku näyttää, että öljyn taso on alhainen tai öljy on väriltään tummanruskeaa tai tuntuu rakeiselta (voit kokeilla öljyn rakennetta sormin mittatikusta, kun moottori on viileä), on syytä pohtia öljytöihin ryhtymistä. Öljynsuodattimen vaihto liikkeessä säästää sinut sotkulta ja vaivalta, mutta öljytyöt onnistuvat itsekin oikeilla työkaluilla. Listasimme avuksesi öljynsuodattimen vaihtamiseen.

Öljynsuodattimen vaihto öljynvaihdon yhteydessä

Öljynsuodattimen voi vaihtaa itse, jos omistaa tarvittavat työkalut ja on valmis sietämään työhön liittyvää likaisuutta. Öljynsuodattimen vaihtoon tarvittavia työkaluja ovat esimerkiksi keräysastia vanhaa öljyä varten, autonosturi, öljyliinoja, ruuvimeisseli, hylsy- ja/tai öljynsuodatinavain sekä tratti öljyn lisäämistä varten. Öljytöitä varten moottorin tulee olla lämmin. Voit joko käyttää autoa hetken päällä tai vaihtoehtoisesti käydä ajamassa lyhyen lenkin ennen vaihtoa. Nosta autoa nosturilla siten, että pystyt turvallisesti työskentelemään auton alla. Huomaa, että turvallisuussyistä ei ole suositeltavaa käyttää normaalia tunkkia auton alla työskennellessä. Aseta jäteöljyastia öljytulpan alle ja avaa konepellin päällispuoleinen öljykorkki (se, josta öljyä lisätään). Tämän jälkeen voit avata ajoneuvon alla sijaitsevan öljytulpan. Ole varovainen avatessasi pohjatulppaa, sillä kuten mainittu, öljy on kuumaa. Irrota vanha öljynsuodatin, kaada uuden suodattimen sisään hieman uutta öljyä ja kiinnitä uusi öljynsuodatin paikalleen.

Uuden moottoriöljyn lisääminen

Tämän jälkeen voit täyttää konepellin päällä olevasta öljyntäyttöaukosta oikean määrän uutta öljyä säiliöön. Oikean öljyn laadun ja määrän löydät autosi huoltokirjasta. Vaihdettuasi öljynsuodattimen ja moottoriöljyn, on syytä mitata öljyn määrä mittatikulla. Seuraavaksi voit käynnistää auton, jolloin öljynpaineen varoitusvalo syttyy. Odottaessasi valon sammumista, voit tarkastaa öljyvuodot. Öljypaineen varoitusvalon sammuttua voit sammuttaa auton moottorin. Mittaa lopuksi mittatikulla öljyn määrä vielä viilentyneestä moottorista. Samalla tavalla kuin itse moottoriöljy, öljynsuodatin ja kaikki öljyn kanssa tekemisissä olleet osat ovat ongelmajätettä, jota ei saa hävittää tavallisten roskien tapaan. Jäteöljy kannattaa toimittaa keräyspisteeseen tiiviissä astiassa, jottei likaista öljyä pääse läikkymään matkalla. Vaasassa vaarallisen jätteen keräyspisteitä ylläpitää esimerkiksi Stormossen ja itseäsi lähimmän vastaanottopisteen voit hakea esimerkiksi osoitteesta www.kierrätys.info.