Miksi auton jarrut laahaavat?

Nykyisin henkilöautoissa käytetään rumpujarruihin verrattuna tehokkaampia levyjarruja. Jarrupalojen puristuessa jarrulevyn ympärille kitka kasvaa ja ajoneuvon vauhti hidastuu. Sanottaessa, että auton jarrut laahaavat, tarkoitetaan tilannetta, jossa jarrutus jatkuu osittain vielä, kun jalka on nostettu jo pois jarrupolkimelta. Tämän seurauksena jarrujen ja jarrunesteen lämpötila saattaa nousta liian korkeaksi ja aiheuttaa jopa vaaratilanteita. Mahdollisesti yleisin syy jarrujen laahaamiselle ovat loppuun kuluneet jarrupalat. Toisaalta syy voi olla piillä myös muissa jarrujen osissa, kuten jarrusatuloissa ja/tai männissä.

Jarrupalojen vaihto

Jarrupalat ovat kulutusosia, jotka tulisi vaihtaa aina pareittain tai koko sarjana (samoin kuin muutkin jarruosat). Jos jarruosia ei vaihda akselipareittain saattaa tämä aiheuttaa auton vaarallisen viettämisen toiselle puolelle jarruttaessa. Yleisenä ohjeena voi pitää sitä, että jarrupalat tulisi vaihtaa noin 50-60 tuhannen ajokilometrin välein, mutta harmillisen usein niitä vaihdetaan vasta heikentyneestä jarrutustehosta johtuvan katsastuksen hylkäyksen takia. Jarrupalan vaihtoon tarvitaan työkaluina lähinnä kiintolenkki (tai hylsy-räikkäyhdistelmä) ja talttapäämeisseli. Ensin irrotetaan pyörä, tämän jälkeen jarrusatula ja viimeiseksi vaihdetaan kuluneet jarrupalat.

Jarrurasva

Jarrujen laahaamiseen liittyy tyypillisesti ärsyttävä ja vinkuva ääni. Jarrujen ääntämistä voidaan vaimentaa jarrurasvalla, jota voidaan levittää esimerkiksi jarrupalojen selkäpuolelle sekä jarrumäntien ja satuloiden liukutappien pintaan niiden liikkumisen parantamiseksi. Jarruja voi rasvata oikeilla aineilla itsekin, mutta epäpuhtauksien pääsyä jarrujärjestelmään kannattaa pyrkiä välttämään. Mikäli autosi jarrut vinkuvat ja toimivat huonosti, ei kuitenkaan kannata luottaa pelkän rasvaamisen korjaavan tilannetta. Suositeltavaa on viedä auto ammattilaisen tarkastettavaksi ja korjattavaksi. Esimerkiksi Autoliike Lähdemäen jarruhuoltojen yhteydessä jarrut puhdistetaan, tarvittavat osat vaihdetaan, jarrunesteen määrä tarkistetaan ja jarrut herkistetään.

Varaa huoltoaika

Syötä rekisterinumero
Huollon varaus