Milloin kannattaa viedä auto jarruhuoltoon?

Tämä ajoturvallisuuden kannalta merkittävä kysymys nousee esiin usein vasta hälyttävien seikkojen
ilmaantuessa:

Jarruhuolto Vaasa, Autoliike Lähdemäki

Koska jarrut ovat liikenneturvallisuuden kannalta korvaamaton osa autoa, ei kannata viivytellä jarrujen
tarkistuttamista ja/tai korjaamista. Vaikka meillä Vaasassa ei autoillakaan kovinkaan mäkisessä maastossa,
aiheuttaa meri-ilmasto haastavia ja liukkaita ajo-olosuhteita erityisesti syksyllä ja keväällä. Tämä puolestaan
aiheuttaa rengasvaatimusten ohessa ylimääräisiä rasitteita autojemme jarruille. Listasimme alle muutaman
keskeisen asian, joista huolehtimalla varmistat autosi jarrujen hyvän kunnon läpi vuoden.

Jarruneste

Jarruneste on vaihdettava autonvalmistajan suosituksen mukaisesti ja sen vaihtoväli on tyypillisesti 2 vuotta. Jarrunesteen toimintaan vaikuttavat yleisesti ottaen kaksi asiaa: kosteuden kerääntyminen ja/tai kaasukuplien synty järjestelmässä. On myös mahdollista, että järjestelmään päätyy epäpuhtauksia, jotka heikentävät nesteen toimintaominaisuuksia. Jarrunestettä vaihdettaessa on hyvä huomata, että nestettä ei saa lisätä, vaan se tulee aina vaihtaa kokonaisuudessaan. Mikäli jarrunestejärjestelmässä on vuotokohtia, nämä tulee luonnollisesti paikantaa ja korjata ennen jarrunesteen vaihtamista. Autoliike Lähdemäen asiakkaana sinun ei tarvitse huolehtia näistä toimenpiteistä, vaan ammattitaitoinen huoltohenkilökuntamme hoitaa asian puolestasi.

Jarrupalojen vaihto

Auton jarrupalojen kuluminen riippuu toki kuski- ja ajoneuvokohtaista, mutta nyrkkisääntönä voi pitää, että 60 000 kilometrin ajon jälkeen palat on syytä viimeistään vaihtaa. Jarrupalojen kunto on kuitenkin hyvä tarkistaa säännöllisesti, esimerkiksi kaksi kertaa vuodessa (keväällä ja syksyllä). Useasti kuluneet jarrupalat vaihdetaan esimerkiksi eteen tarpeen mukaisesti, mutta on suositeltavampaa suorittaa sekä etu-, että takajarrupalojen vaihto samalla kerralla, jotta jarrujärjestelmä ei kulu epätasaisesti. Tämä voi aiheuttaa tiheämpiä huoltokäyntejä tulevaisuudessa. Auton jarrupalojen vaihto kannattaa myös mahdollisuuksien mukaan niputtaa jarrunesteiden vaihdon, sekä jarrulevyjen vaihdon yhteyteen.

Jarrulevyjen vaihto

Jarrupalojen tavoin myös jarrulevyt kuluvat. Monet autoilijat ovat varmasti huomanneet muutaman päivän sateessa seisoneen autonsa jarrulevyissä ruostetta, joka tosin saattaa hioutua pois jo heti seuraavilla ajokerroilla. Pidempään ulkona seisova jarrulevy puolestaan ehtii kerryttämään tiukemmin kiinnittyvää ruostepintaa. Jarrulevyt vaihdetaan aina akseleittain, eli esimerkiksi eteen (oikea ja vasen) ja/tai taakse (oikea ja vasen) kerralla. Jotta uusi jarrulevy ei pääsisi kulumaan suunniteltua nopeammin, on suositeltavaa vaihdattaa levyjen vaihdon yhteydessä myös uudet jarrupalat.

Varaa huoltoaika

Syötä autosi rekisterinumero ja varaa sinulle sopivin huoltoaika.

Syötä rekisterinumero
Huollon varaus