Iskunvaimentimien vaihtaminen

Auton iskunvaimentimien eli ”iskareiden” viallisuus ilmenee usein epämukavana tärinänä tai pomppivina liikkeinä auton osuessa tiellä vastaan tuleviin epätasaisuuksiin. Auton ohjaus on siis ”pehmentynyt”. Saatat myös kuulla epänormaaleja ääniä, jos iskunvaimentimet painuvat osumasta pohjaan asti. Jos tärinä aiheuttaa ajaessa tykyttävää ääntä, voi kyseessä olla puolestaan kulunut tai rikkinäinen pyöränlaakeri. Pyöränlaakereiden tavoin, iskunvaimentimet ovat kulutusosia, joiden kulumiseen vaikuttavat esimerkiksi raskaasti kuormattuna ajaminen ja maasto, jossa autolla ajetaan.

Iskunvaimentimien tehtävä

Auton iskunvaimentimet toimivat yhteistyössä jousituksen kanssa ottaakseen vastaan esimerkiksi epätasaisen tien aiheuttamat iskut ja tärinät. Ne parantavat ajomukavuutta, mutta niillä on myös selkeä ajoturvallisuuteen liittyvä tehtävä: ne pitävät auton vakaana ja hallittavana pitämällä auton pyörät mahdollisimman tasaisesti tiessä ja korin vakaana. Ajaminen ilman iskunvaimennusta ja jousitusta olisi kuin mäkiautoilua, jossa pienikin isku esimerkiksi tien epätasaisuuksista johtuen saattaa johtaa hallinnan menettämiseen. Siksi on tärkeää pitää huolta henkilöauton iskunvaimentajien kunnosta.

Mistä tiedän iskunvaimentimen olevan rikki?

Iskunvaimentimet ovat yleisesti ottaen hitaasti kuluvia osia. Vialliset iskunvaimentimen voi todeta ylempänä listattujen ”oireiden” lisäksi painamalla paikallaan olevaa autoa sen kustakin nurkasta. Viallinen iskari oireilee ponnahtelevana liikkeenä. Sama ponnahteleva liike saattaa ilmetä, kun autolla jarrutetaan kovaa – auto sukeltaa ja ponnahtaa voimalla takaisin iskunvaimentimen ollessa viallinen. Iskunvaimentimen voi vaihtaa itsekin oikeilla työkaluilla, mutta tämä edellyttää erityistä varovaisuutta jousituksen korkeiden puristusvoimien takia. Suosittelemmekin tuomaan autosi iskunvaimentimien vaihtoon meille Autoliike Lähdemäelle, jotta matkasi jatkuu mahdollisimman turvallisesti.

Varaa aika huoltoon

Syötä autosi rekisterinumero ja varaa sinulle sopivin huoltoaika.

Syötä rekisterinumero
Huollon varaus