Auton kytkin luistaa

Tuntuuko, että autosi kytkin ei toimi kunnolla? Tämä voi ilmetä esimerkiksi kytkinpolkimen tunnottomuutena/löysyytenä, pahanhajuisena palaneen hajuna ohjaamossa, tavallista hitaampana kiihtymisenä ja mäkien ylittämisen vaikeutena. Keräsimme vaasalaisille autoilijoille vastauksia siihen, miksi auton kytkin luistaa ja miten tätä voi ennalta ehkäistä.

Miksi auton kytkin luistaa, Autoliike Lähdemäki

Kytkimen toiminta

Kytkimen tehtävä on kytkeä vaihteisto ja moottori sujuvasti toisiinsa (ja irti toisistaan) vaihdetta vaihtaessa, vaihdettaessa vapaalle ja jarruttaessa. Kun painat kytkinpoljinta, kytkimen painelevy erkanee kytkinlevystä ja kytkinlevy puolestaan siirtyy poispäin vauhtipyörästä, jolloin moottorin vääntö ei enää välity vaihteistolle. Kun laitat vaihteen silmään ja päästät kytkinpolkimen takaisin ylös, vauhtipyörän vääntömomentti siirtyy jälleen vaihteistolle. Keskeistä kytkimen toiminnalle on siis vauhtipyörän ja kytkinlevyn välinen kitka. Jos kitka osien välillä vähenee, moottorin vääntö ei kokonaisuudessaan välity vaihteistolle ja erimerkiksi ylempänä mainittu kiihtyvyys kärsii, samoin kuin auton suorituskyky mäkisissä ympäristöissä.

Kuinka ylläpitää kytkimen oikeellista toimintaa

Alla on listattuna yleisiä syitä auton kytkimen luistolle ja tapoja, joilla näitä syitä voi ennaltaehkäistä.

Toivomme, että näiden ohjeiden avulla pystyt tunnistamaan ja ennakoimaan auton kytkimen vikoja paremmin. Jos huomaat ylempänä listattuja ongelmia ajoneuvossasi, ole yhteydessä Autoliike Lähdemäkeen, niin autamme sinua korjaamaan ilmenneet ongelmat.

Varaa huoltoaika

Syötä autosi rekisterinumero ja varaa sinulle sopivin huoltoaika.

Syötä rekisterinumero
Huollon varaus