Kannentiivisteen tehtävä

Kannentiiviste (joka kantaa myös epävirallisempaa ”kansipahvin” nimeä) on tiiviste, joka tiivistää sylinterilohkon ja sylinterikannen välisen tilan. Sen tehtävä on pitää ilman ja polttoaineen seos sekä polttokaasut tiiviisti sylinterin sisällä ja estää öljyn, veden ja jäähdytysaineiden vuodot lohkon ja sylinterikannen välillä. Jos sylinterin sisäisiä aineita pääsee siitä ulos tai sen ulkopuolisia aineita sen sisään, seuraa tästä tyypillisesti moottorin tehon laskua sekä ylikuumenemista.  

Palanut kannentiiviste

Usein kuulee sanottavan, että kannentiiviste on palanut. Palaminen onkin kenties yleisin kannentiivisteen vikojen aiheuttaja. Sanonta oli erityisen osuva ennen, jolloin kannentiivisteet valmistettiin asbestista tai grafiitista. Nykyisin kyseisistä materiaaleista tehdyistä kannentiivisteistä on luovuttu niihin yhdistettyjen terveyshaittojen ja huonomman lämmönkestävyyden johdosta. Nykyisetkään kannentiivisteet eivät kuitenkaan kestä liiallista kuumuutta, joka voi seurata esimerkiksi liian vähästä jäähdytysnesteen määrästä. Kannentiivisteen palaessa jäähdytysnestettä voi myös päästä vuotamaan, mikä puolestaan pahentaa tilannetta entisestään. Mistä oireista kannentiivisteen palamisen tai viallisuuden voi sitten tunnistaa?

Kannentiivisteen vikojen oireet

Yllämainitut oireet ovat jo varsin hälyttäviä merkkejä kannentiivisteen vioista. Voit pitää huolta kannentiivisteen kunnosta tarkkailemalla jäähdytysnesteen tasoa säännöllisesti. Usein pienempiä vuotoja voi kuitenkin olla hankalampaa huomata. Jos sinulla on pienikin epäilys autosi kannentiivisteen kunnosta, pyydä meitä Autoliike Lähdemäellä tarkastamaan autosi kannentiivisteen kunto esimerkiksi määräaikaishuollon yhteydessä. Näin voit välttää suurempia kannentiivisteen viallisuudesta seuraavia remontteja. Joissain tapauksissa tiivistettä ei tarvitse välttämättä vaihtaa, vaan sitä voidaan korjata paikkausaineella.

Varaa huoltoaika

Syötä autosi rekisterinumero ja varaa sinulle sopivin huoltoaika.

Syötä rekisterinumero
Huollon varaus